Szerző: Koi Tamás

2020. április 27. 09:12

Az Apple és a Google közös kontaktkövetőjének áll a zászló

Jó eséllyel az Apple és a Google által közösen fejlesztett kontaktkövető technológia lehet az okostelefonok nagy részén futó, a koronavírus terjedését a potenciálisan fertőzött személyek figyelmeztetésével visszaszorító applikációk alapja, miközben a centralizált modellnek egyre kevesebb támogatója akad.

Különböző, a személyes adatok markánsabb védelmét ígérő fejlesztéseket hajt végre közös kontaktkövető platformján az Apple és a Google, miközben a centralizált megoldásokat preferáló országok köre egyre szűkül - derül ki több hétvégi sajtóbeszámolóból. A közös európai megoldást leginkább szorgalmazó Németország éppen a hétvégén farolt ki a Pan-European Privacy Preserving Proximity Tracing (PEPP-PT) mögül, amivel gyakorlatilag halálra ítélte a projektet.

A centralizált (mint amilyen a PEPP-PT) és a decentralizált (mint amilyen az Apple és a Google közös megoldása is) kontaktkövető rendszerek működésének közös alapja, hogy az előfizetőknél lévő okostelefonok Bluetooth technológia segítségével nyomon követik, hogy a tulajdonos az elmúlt 14 napban kivel és milyen hosszú ideig került kapcsolatba (de azt nem, hogy hol), majd ha bárkiről kiderül, hogy koronavírusos, figyelmeztetést küld a rendszer minden potenciális fertőzöttnek.

covid19_contact_tracer

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A két iskola ugyanakkor eltérően áll hozzá a személyes adatok kezeléséhez, így legfőképpen azok tárolásához, így a centralizált megoldások (amilyent többek közt Nagy-Britanniában vagy Franciaországban is használnak) az egészségügyi intézmények szerverein tárolják az adatokat, míg a decentralizált rendszereknél az adatok nagy részét a készülékek tárolják, a Google és az Apple szerverei pedig transzferfeladot látnak el.

A két amerikai technológiai óriás április első felében jelentette be, hogy a globális járványhelyzet miatt indokoltnak érzik, hogy közös kontaktkövető technológiát fejlesszenek, ám alig pár napra rá máris megjelentek - főleg Európában - az első szkeptikus hangok azzal kapcsolatban, hogy a két cég vajon megfelelő módon fogja-e kezelni az érzékeny felhasználói adatokat.

A cégek a hétvégén közölték, további, az aggályok jelentős részét vélhetően eloszlató lépéseket tesz annak érdekében, hogy semmilyen módon ne sérülhessenek sem beteg, sem egészséges emberek jogai a platform használata során. Így többek közt erősítik a kommunikáció titkosítását, emellett különös hangsúlyt fektetnek minden olyan információnak az elrejtésére, melynek révén azonosíthatóvá válnak a felhasználóknál lévő készülékek - így végső soron maguk a felhasználók is.

Az Apple és a Google újfent felhívta a figyelmet, hogy a kontaktkövető platform használata teljes mértékben önkéntes lesz, ami egyébként az egyik legnagyobb kérdőjel is egyben a rendszer hatékonyságát illetően. Szakértők szerint ugyanis ahhoz, hogy a rendszer elérje a célját, legalább az okostelefon-használó populáció felének telepítenie kéne a működéshez elengedhetetlen, egészségügyi szervek által lokálisan fejlesztett appokat.

A rendszer emellett nem egyik napról a másikra fog elindulni az érintett országokban, hiszen az alkalmazásokat továbbra is a helyi kormányzatok jegyzik majd, jóllehet az Apple és a Google aktív támogatást nyújt majd a fejlesztésükhöz. Továbbá a DP-3T (Decentralised Privacy-Preserving Proximity) protokoll globális működéséhez mintegy kétmilliárd okostelefonon kell majd rendszerszoftvert frissíteni, ami meglehetősen időigényes, az előzetes várakozások szerint akár az év végéig is elhúzódó folyamat lehet. 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról