Meghalt egy tüntető Libanonban

tüntetés, Libanon
Lebanese anti-government protesters smash the facade of a bank in the northern city of Tripoli late on April 27, 2020, following a demonstration over the country's deteriorating economy triggering clashes with security forces despite a coronavirus lockdown. - Lebanon is facing its worst economic crisis since the 1975-1990 civil war, now compounded by a nationwide lockdown to stem the spread of the coronavirus. The Lebanese pound has lost more than half of its value, and prices have soared.This is the case across the country, but Tripoli has been especially hard hit because more than half of its population had already been living at or below the poverty line. When mass protests erupted across Lebanon in October against perceived official graft and mismanagement, Tripoli fast became known as the "bride" of the street movement. (Photo by Fathi AL-MASRI / AFP)
Vágólapra másolva!
Meghalt egy tüntető hétfő éjjel Libanon fővárosában, Tripoliban, ahol a gazdasági válság miatt ismét az utcákra vonultak az emberek.
Vágólapra másolva!

Biztonsági és kórházi források kedden közölték, hogy

egy húszas éveiben járó fiatal tüntetőt talált el egy lövedék.

A hadsereg hétfő éjjeli közleménye szerint a katonák figyelmeztető lövéseket adtak le, illetve könnygázt és gumilövedékeket vetettek be a demonstrálók ellen. Tüntetők egy csoportja Molotov-koktélt hajított egy katonai járműre, illetve egy kézigránát is könnyebben megsebesített két katonát.

A súlyos gazdasági válságot átélő Libanonban októberben kezdődtek tüntetések a korrupció és a megszorítások miatt, aminek következtében lemondott Szaad Haríri miniszterelnök Forrás: AFP/Fathi Al-Masri

A hadsereg szerint zavargók szivárogtak be a megmozdulás résztvevői közé, és a hatóságok felszólították a békés tüntetőket, hogy hagyják el az utcákat.

Számos bankot megtámadtak a demonstráció alatt, legalább egy épületet fel is gyújtottak.

A súlyos gazdasági válságot átélő Libanonban októberben kezdődtek tüntetések a korrupció és a megszorítások miatt, aminek következtében lemondott Szaad Haríri miniszterelnök. Mintegy három hónapnyi belső feszültség után a Hezbollah radikális síita szervezet támogatását élvező Hasszán Diáb vezetésével januárban új, túlnyomórészt szakértőkből álló kormány alakult.

A tüntetők a többi között korrupcióval vádolják a libanoni politikai elitet.

A koronavírus-járvány miatt hetekig nem voltak tiltakozások, viszont a múlt hét elején újult erővel kezdődtek el a kormányellenes megmozdulások a libanoni font elértéktelenedése és a magas megélhetési költségek ellen tiltakozva.