A személyi edződ a csuklódra költözik

Vágólapra másolva!
2020.11.09. 07:32
Címkék
Ha mindig is szerettél volna egy edzőt, aki pontosan megmutatja, hogyan kell helyesen elvégezni egy gyakorlatot, számolja, hány ismétlésnél tartasz és eközben még az időt is bármikor pontosan megmondja, akkor ne keress tovább, inkább nézz a csuklódra. Mostantól az okosórád veszi át a tréner szerepét, amely minden emberi edzőnél közvetlenebbül érzékeli, hogyan teljesítesz. (x)


Rég elmúltak már azok az idők, amikor az okosórák csak a tehetősebbek és geekek játékszerei voltak, ráadásul csak annyit tudtak, hogy a mobilhoz kapcsolódva néhány értesítést jelenítettek meg. Manapság egy ilyen eszköz – legalábbis jó esetben – egy olyan multifunkciós segéd, amely megannyi feladatkört képes kezelni a kommunikációtól a szórakoztatáson át az egészségmegőrzésig. Ilyen az új Huawei Watch GT 2 Pro is, amely ráadásul kifejezetten rágyúrt egy speciális területre, ez pedig a sport.

Sokkal több mint egy lépésszámláló

Még az okosórákkal együtt jelentek meg az első olyan fitneszpántok, amelyek tudása általában kimerült a lépésszámlálásban és a pulzusmérésben. A Huawei Watch GT 2 Pro egy olyan evolúció eredménye, ahol a fitneszpántok koncepciója találkozik a sokkal komolyabb okosórákéval, és mindkét világból a legtöbbet hozza ki. A sokféle szenzornak, az erős hardvernek és a szofisztikált szoftvernek köszönhetően ez az okosóra tényleg olyan, mintha egy mindent figyelő személyi edző költözne a csuklónkra.

A Watch GT 2 Pro számára mindegy, hogy csak az egészség megőrzése miatt mozogsz, esetleg hobbiból, vagy akár versenyszerűen: az okosóra a hasonló eszközöktől megszokott futás mellett olyan sportágakban is segít, mint a síelés, a snowboard vagy a golf. Hat edzésmódot automatikusan is felismer, tehát anélkül követi annak hatékonyságát, hogy bármit is beállítanánk - ha pedig mi magunk mondjuk meg neki, milyen mozgásra készülünk, több mint száz edzésmód közül válogathatunk. A tevékenységet ilyenkor egy virtuális, animált személyi edző követi, amely nem csak arra figyel, hogy a környezeti és testi adataink alapján mennyire vagyunk hatékonyak, de egyes edzésmódokhoz 44 különböző testhelyzetet is felismer.

A szenzorokkal méri a mozgás időtartamát és kiszámolja az elégetett kalóriák számát. Ezen kívül az aktuálisan kiválasztott sportágra jellemző adatokat szolgáltat, síelés közben például figyeli a felhasználó átlagsebességét, a megtett távolságot, az ereszkedést, valamint hangüzenetben figyelmeztet a biztonságra. A golfmód elemzi a lendítés sebességét, sőt, be is mutatja ütésünket az óra kijelzőjén.

A Watch GT 2 Pro a környezeti viszonyokra is figyel, így követi a napfelkeltét, a naplementét, a holdfázisokat, az árapályt és az időjárást is, ami például a természetben sportolók számára hasznos. Az előre telepített 13 féle futóprogram és a beépített virtuális futóasszisztens funkció azoknak segít, akik egyedül vagy otthon sportolnak.

A sportos az új elegáns

Mindeközben a Huawei Watch GT 2 Pro külsőre is olyan, hogy a sportolást követően sem kell levenni - sőt, nem is érdemes. A klasszikus órákat idéző, stílusos és elegáns külső ugyanúgy megfelel egy munkahelyi megbeszélésre vagy esti színházba is: a zafír óralap extrém használat mellett is ellenáll a karcoknak, a titániumból készült keret pedig tartós és ellenálló még szélsőséges időjárási körülmények között is. Az előlapot viszont már mi magunk állíthatjuk be úgy, ahogy csak nekünk tetszik: több mint kétszáz grafikai beállítás között választhatunk.


Természetesen a sportfunkciók mellett egy mindentudó asszisztensként is helytáll egész nap, Bluetooth hívásfigyelmeztető funkciójának köszönhetően bármikor kezdeményezhetünk vagy fogadhatunk hívásokat akár sport közben, vagy ha mindkét kezünk foglalt. Saját tárhelyén is képes akár 500 zeneszámot tárolni és lejátszani úgy, hogy ehhez könnyedén párosíthatunk vezeték nélküli fülhallgatót. Az értesítések is messze túlmutatnak a hívásokon és beérkező üzeneteken, az időjárási adatoktól a közösségi médiás felületek újdonságain át az ébresztőkig sok minden megjeleníthető a jól olvasható, nagyfelbontású kijelzőn.

Alapvető egészségünkre is több megoldással ügyel: a TruSeen 4.0+ szívritmus-figyelő technológia a zafír hátlappal még pontosabb méréseket tesz lehetővé. A készülék támogatja a valós idejű szívritmus-figyelést, így bármilyen sport közben nyomon követhető a pulzus, az oxigénbevitel és a pihenőidő. A Watch GT 2 Pro támogatja a 24-órás-, a nyugalmi- és a rendellenes szívritmus-figyelést, az alvásfigyelést, az egész napos stressz figyelést és a véroxigén-szint változását is követi. Alvásunkról részletes adatokat láthatunk, hogy javíthassunk az éjszakai pihenésünk hatékonyságán, a stresszfigyelő pedig rögtön szól, ha túlhajtottuk magunkat, és ilyenkor ellazítani is segít.

Nem utolsó sorban azt a sztereotípiát is elfelejthetjük, hogy egy okosóra töltése folyamatos bosszúságot jelent, hiszen naponta akár többször is fali csatlakozó után kell kutatnunk. A Kirin A1 lapkakészlet és a kettős chip-kialakítás, valamint az intelligens energiamenedzsment miatt a Huawei Watch GT 2 Pro akár két hétig is bírja egyetlen feltöltéssel úgy, hogy közben folyamatosan méri a pulzusunkat, valamint segít az edzésben és zenét is hallgatunk rajta.

FreeBuds Pro – mozgás közben csak önmagadra figyelj!

Ha már a csuklóra csatoljuk a sportot figyelő személyi edzőt, érdemes mozgás közben kizárni a világot, és teljesen átadni magunkat az edzésnek. Ehhez lehet kiváló választás a Huawei FreeBuds Pro vezetéknélküli fülhallgató, amely szintén jóval több annál, hogy zenét játsszon le. Persze ezt is tudja, méghozzá tökéletes minőségben, de emellett a Hybrid Active Noise Cancellation nevű zajcsökkentő technológia segítségével, valamint befelé és kifelé irányuló mikrofonokkal érzékeli a nem kívánt zajokat, és akár 40 decibellel csökkenti a zajszintet. A különféle profilok használatával a környezethez és saját szükségleteinkhez hangolhatjuk a zajszűrés mértékét, de akkor sem kell kivenni a fülünkből az apró eszközöket, ha valakivel beszédbe elegyedünk. Ilyenkor elég kissé hosszabban megnyomni a fülhallgatót, és máris hangáteresztő módra vált.

Tehát edzőt – pontosabban okosórát – a csuklóra, és fülhallgatót a fülbe, indulhat az esti levezető edzés, miközben zene szól és már nem jut el hozzánk a környezetünk zajszennyezése. Ha pedig a munkánk miatt esetleg nem tudunk eljutni aznap mozogni, a stressz levezetését is bízzuk nyugodtan az órára!

Részletek

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik