Szükségből erényt – S. Tóth János jegyzete

Vágólapra másolva!
2020.11.14. 22:54

Ha nincs ez az elátkozott vírus, alighanem még mindig tartana a fieszta. Budapesten a Nagykörúton, az Oktogonnál, a sportkocsmákban, mindenhol, ahol összecsendülhet két (vagy több) pohár. No és Soprontól Békéscsabáig szerte az országban, sőt jó eséllyel külhonban, a határokon túl is. Groteszk játéka a sorsnak, hogy miközben a világ háborúban áll a láthatatlan ellenséggel – már 1.3 millió az áldozat, ám a vírus gyilkos kedve mit sem csillapul –, a magyar futball sorra abszolválja a mestervizsgáit: a Ferencváros felkapaszkodott a Bajnokok Ligája főtáblájára, a válogatott meg hitchcocki végjátékban kvalifikált csütörtök éjjel a részben hazai rendezésű, 2021-re csúsztatott Európa-bajnokságra.

Mikor, ha nem most lenne ideje a karneválnak?

Csak hát a Covid–19 mindent a feje tetejére billentett. Többek között a versenynaptárt is rommá kuszálta. Ember legyen a talpán, aki képes fejben tartani, melyik csapatnak melyik ellenféllel és mikor van épp jelenése, s főképp melyik vetélkedősorozatban. Vegyük észre: nemcsak közegészségügyi tiltások akadályozzák a vigasságot kivilágos kivirradtig, a feszesnél is feszesebb menetrend is visszaparancsolja rögvest a csapatokat a „munkapadhoz”. A magyar válogatottnak például tizenöt perc híján 72 órával az Eb-pótselejtező döntője után máris itt az újabb feladat: Nemzetek Ligája-csoportmeccs Szerbia ellen.

Hogy a futballvilágnak úgy általában mi a véleménye az Európai Labdarúgó-szövetség legfrissebb, kesze-kusza sorozatáról, az nyílt titok. Az európai futball történetében sem gyakori, hogy oly masszív ellenszenv övezzen egy képződményt, mint amilyen erőteljesek a fenntartások az NL kapcsán. Napjaink egyik sztáredzője, Jürgen Klopp tömören és gunyorosan „értelmetlennek” bélyegezte. A leginkább érintettek mi más módon fejezhetnék ki ellenérzéseiket, mint hogy nemegyszer kulcsembereik nélkül indulnak csatába, s gyakorta fél gőzzel játszogatva tudják le a kötelezőket. S bizony a szurkolók is átverést orronthattak: a lelátók már a koronavírus-járvány kirobbanása előtt is igencsak foghíjasak voltak számos NL-meccsen.

Persze a rút békából is lehet álomkirályfi.

Nekünk, magyaroknak rögvest szívünk csücske lett a Nemzetek Ligája, midőn megnyitott előttünk egy szűk menekülőösvényt az Európa-bajnokságra. Ezzel együtt persze Marco Rossi gárdája borítékolhatóan jól meglenne a vasárnapi, Szerbia és a jövő szerdai, Törökország elleni mérkőzés nélkül is. Maradjunk annyiban: az őrült meccsvágtában ez a két előadás – főképp zárt kapukkal! – a háta közepére sem hiányzik (szinte) senkinek sem. Csak hát ahogy hajózni, úgy („business is business”) futballozni is muszáj. S ha már muszáj, a szükségből erényt lehet kovácsolni. Az Izlanddal vívott ütközet hősei közül – különböző okokból – Gulácsi Péter, Willi Orbán, Szalai Attila, Fiola Attila és Sallai Roland kihagyja az előttünk álló két bevetést. Lehet gyülekezni a startvonalon mindenkinek, aki feliratkozna a szövetségi kapitány Eb-noteszébe.

A 2021-es szereposztáshoz a casting folytatódik.

Uraim, színpadra!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik