Januárban vb-selejtező, most NL-mérkőzés – így lett futballista a feröeri kézilabdázóból

Vágólapra másolva!
2020.11.15. 15:32
null
Hilmar Leon Jakobsennel nagyot fordult a világ 2020-ban (Fotó: AFP)
Korántsem mindennapi a feröeri Hilmar Leon Jakobsen története, aki januárban még a feröeri kézilabda-válogatottban lépett pályára Litvánia ellen vb-selejtezőn, míg szombaton labdarúgóként szerepelt tétmeccsen Lettország ellen hazája nemzeti együttesében.

 

Hilmar Leon Jakobsen 16 évesen mutatkozott be labdarúgóként a HB Tórshavn felnőttcsapatában a feröeri élvonalban, majd nem sokkal később súlyos csípősérülést szenvedett, így felhagyott a labdarúgással.

Mindig is labdarúgó akartam lenni, de tizenhét évesen egy sérülés miatt megoperálták a csípőmet, és az orvosok azt javasolták, hogy hagyjam abba a futballt. Azt tanácsolták, hogy térjek át a kézilabdára, mert ott kevésbé lesz befolyásoló tényező a korábbi sérülésem. Ez akkoriban hatalmas csalódás volt számomra”– mondta a BBC-nek adott interjújában a most 23 éves Jakobsen.

A feröeri sportoló ezt követően kézilabdára váltott, és csatlakozott az élvonalbeli H71 csapatához. Jakobsen három bajnoki címet és két nemzeti kupát nyert klubjával, eközben előbb U20-as, majd felnőtt feröeri válogatott kézilabdázó lett.

Januárban világbajnoki selejtezőn lépett pályára a feröeri kézilabda-válogatott színeiben Litvánia ellen, ezt követőena koronavírus-járvány közbeszólt, és Feröeren is megállt a sportélet. Ekkor jött el a váltás ideje Jakobsen számára, még ha nem is tudatos döntést hozott.

„A koronavírus miatti leálláskor úgy döntöttem, hogy rövid időre visszatérek futballozni, és csatlakozom a HB Tórshavn tartalékcsapatához, így edzésben maradhatok.A bemutatkozó meccsemen dupláztam, s ezt követően felhívott az első csapat vezetőedzője”– ecsetelte Jakobsen.

A HB Tórshavn vezetőedzője, Jens Berthel Askou hamar meggyőzte Jakobsent, hogy vissza kell térnie a futballhoz. „Először elutasítottam az ajánlatot, rossz ötletnek tűnt. Később azonban meggondoltam magam” – mondta a játékos.

Jakobsenre edzője csatárként számított, pedig ifiként kizárólag középpályásként szerepelt. Összesen 17 meccsen lépett pályára a 2020-as feröeri élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban, és 12 gólt szerzett, emellett 6 gólpasszt is kiosztott. Ráadásként a HB Tórshavn lett a feröeri bajnok.

Ezt követően Jakobsen meghívót kapott a feröeri felnőttválogatottba, és szerdán kezdőként lépett pályára Litvánia ellen, majd szombaton bemutatkozott a Nemzetek Ligájában a Lettország elleni, 1–1-es döntetlenre végződő mérkőzésen.

„Ez életem legjobb éve. Újra labdarúgó lehetek. Trófeákat nyerek, és képviselhetem a hazámat abban a sportágban, amit a legjobban szeretek. A következő célom az, hogy külföldön is kipróbáljam magam, például Dániában, Svédországban, vagy Norvégiában, de akár egy nagyobb ország elismert bajnokságában is. Az élet tele van meglepetésekkel”– zárta a nem mindennapi történet főhőse, Jakobsen.

NEMZETEK LIGÁJA
D-LIGA, 5. FORDULÓ
1. CSOPORT
Málta–Andorra 3–1(Emili García 55. – öngól, Degabriele 58., Dimech 90+3., ill. Rebés 3.)
Lettország–Feröer 1–1(Kamess 59., ill. Vatnhamar 60.)

AZ 1. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Feröer5328–4+411
2. Málta52217–5+2 8
3. Lettország5413–4–1 4
4. Andorra5231–6–5 2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik