Koronátlanul, de csapatnyi (junior) hercegnővel: kezdődik az Eb!

CS. Z., N. T.CS. Z., N. T.
Vágólapra másolva!
2020.12.03. 10:45
null
Fotó: Facebook/Magyar kézilabda-válogatott
Csütörtökön rajtol minden idők talán legfurcsább női kézilabda Európa-bajnoksága a kontinenstorna előtt két héttel véglegesített helyszínekkel, zárt arénákkal és lépten-nyomon koronavírustesztekkel. A magyar válogatott új kapitánypárossal (Danyi Gábor, Elek Gábor), visszatérőkkel (Csiszár-Szekeres Klára, Szöllősi-Zácsik Szandra) és nyolc junior világbajnokkal a soraiban pénteken, a Horvátország elleni összecsapással (18.15, Tv: Sport1, élőben az NSO-n) vág neki a sorozatnak, amelyen célkitűzés ugyan nincs, jövőképet viszont annál inkább villantani kellene.

SOSEM LÁTOTT KIHAGYÁS UTÁN

Múlt szombaton, a balul sikerült tavalyi, Japánban rendezett világbajnokság utolsó magyar érdekeltségű fellépése után 355 nappal játszott ismételten mérkőzést a női kézilabda-válogatott. Ilyen hosszú „meccs nélküli” időszak gyakorlatilag évtizedekre visszamenőleg példa nélküli a válogatott történetében, ám a koronavírus okozta járványhelyzet sosem látott hektikus állapotba sodorta a versenysportot, ami kézilabdázóink életét és mindennapjait is heti szinten írja felül.

A pandémia olyan járatlan mederbe terelte a teljes szórakoztató iparágazatot, amelyben a legtöbb résztvevő csak a túlélésért küzd az árral szemben. A helyzetre nem könnyű jó válaszokat adni, azt ugyanakkor leszögezhetjük, hogy az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) a sok versenyző közül is látványosan küzd az elemekkel. Mást ne mondjunk, két héttel a rajt előtt még nem volt egyértelmű, lesz-e Európa-bajnokság vagy sem... Ilyen körülmények között persze a szakma másodlagos, elvárásokról és esélyekről írni (lásd még: Szeged–Csurgó) minimum csak visszafogottan lehet. Ám attól függetlenül, hogy az Eb körülményei a meglepetések melegágyát jelentik, mégis 16 csapat (ugye?) rajthoz áll Dániában és a végén (ugye?) az egyik Eb-trófeával távozik.

POZITÍVAN – POZITÍV TESZT NÉLKÜL

VÖRÖS BUBORÉK: A SZABÁLYSZEGŐKET AZONNAL HAZAKÜLDIK AZ EB-RŐL
Az érkezés előtt 72 órával mindenkinek negatív koronavírustesztet kellett produkálnia. A repülőtéren minden érintettet teszteltek, akiket onnan egyből a szállodai szobájukba szállítottak, s ott tartózkodtak, amíg a negatív tesztjük meg nem érkezett.

Az első napon mindenkit megvizsgálnak, majd 72 óránként újabb tesztek következnek egészen addig, amíg az adott személy elhagyja Dániát.

A játékosok a szállodájukat csak mérkőzés vagy edzés miatt hagyhatják el. A sajtó képviselőivel sem találkozhatnak személyesen, csak internetes összeköttetéssel. A csapatok a meccsek után nem az öltözőbe mennek, hanem egyből a buszhoz, s irány a szálloda.

A vörös zónában (buborékban) a játékosok, az edzők, az egyéb stábtagok és a játékvezetők tartózkodnak. A kék zónában pedig mindenki más, beleértve a média képviselőit. A „kékek” és a „pirosak” nem érintkezhetnek egymással.

Ahhoz, hogy egy játékos pályára léphessen egy mérkőzésen, az utolsó tesztjének negatívnak kell lennie. Ha valaki pozitív mintát ad, egyből elkülönítik egy másik szállodában. A keret többi tagja a csapathotelben a saját szobájában marad, amíg nem tesztelik őket megint. Csak ha annyi pozitív eset van egy csapatban, hogy nem tud kiállni a mérkőzésre, akkor ér véget egy válogatott számára a torna.

Ha valaki nem tartja be a szabályokat, azonnal hazaküldik és nem vehet részt a torna hátralévő részén. A női kézi Eb-re ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a dániai sportrendezvényekre, azaz legfeljebb 500 embert lehet beengedni egy csarnokba.Mint kiderült,ebbe szurkolók nem férnek bele.

A sok viszontagság közepette az legalább örömteli, hogy a mieink közvetlen felkészülését extra felbolydulás – egy mindenkire frászt hozva szétrobbanó kosárpalánkot leszámítva – nem zavarta. A kulcsjátékosok közül senki sem sérült, és ha nincs is kirobbanó fizikai formában, mégis pozitívan, de pozitív teszt nélkül érkezett meg a csapat Koldingba, amely az utolsó pillanatban átvette Norvégia helyét rendezési helyszínként.

A svédek elleni két felkészülési mérkőzés felemásan sikerült (28–27, 25–31), ami hajaz a tavalyi világbajnokság előtti Szöul-kupára – de ez remélhetőleg csak egy északi lidérc. Igaz, míg egy éve az „olimpiai” nyomás teljes súlyával nehezedett a válogatottra, ezúttal a szakmai célokat leszámítva hivatalosan semmi ilyesmi nincs: az építkezés, a fejlődés és a csapatépítés kerül fókuszba. Utóbbinak meglesznek a kihívásai: miközben az elmúlt években szolgáltatások garmadája épül a csapatépítő tréningekre, illetve szakember sokasága hangoztatja a közös programok fontosságát, most a kohéziós erőt tucatnyi szállodaszobába zárva kénytelen robbanásmentesen összecsiholni a szakmai stáb. Szép feladat.

De azért essen szó a meccsekről is, hiszen akármennyire szedett-vedettek is lesznek a csapatok, akármilyen formában is lesznek, mégiscsak ez lesz a lényeg. Akármennyire „tét nélkül” utazott a csapat a tornára, az Eb első meccse mégis kötelező jellegű: „papíron” Horvátország a C-csoport leggyengébb tagja, esetleges vereség esetén rémálommá válhat az északi kaland. A horvátok az előző négy Eb egyikén sem léptek tovább a kvartettjükből, a legutóbbi kettőn az utolsó helyen végeztek. Ha a mieink mellettük nem lépnének tovább a középdöntőbe, az a kritikusok révén könnyen éket verhet az első igazi kapitányi megméretésére készülő Danyi Gábor, Elek Gábor kettős különös szövetségébe, és porrá zúzhatja a bizalmat a szakvezetéssel szemben a könnyen megosztható szurkolóknál. Ezt követően második fellépésre egy olyan mérkőzés jön, amely akárhogy alakul az Eb, önmagában is kiemelt figyelmet kap. Az olimpiai selejtezőn szintén érdekelt és az ötkarikás célok szempontjából minden valószínűség szerint fő ellenlábas szerbek következnek. Kellemetlen lenne december 6-án piros csomagot kapni tőlük.

A harmadik csoportmeccsen már valóban jöhet egy „teher nélküli” összecsapás: Estevana Polman nélkül akármennyire gyengülni tűnik a holland válogatott, mégiscsak a németalföldiek a világbajnokok, az esélyességet nem lehet elvenni tőlük, de két éve a selejtezőkön a két szoros meccs egyikén sikerült őket legyőzni. A középdöntős folytatásban aztán jöhet akár Norvégia, Románia és Németország is, amelyeknek szintén lesznek hiányzói, de addig talán túlzás is jelen körülmények között előreszaladni.

Lakatos Rita juniorvilágbajnok társakat irányíthat (Fotó: Imago)
Lakatos Rita juniorvilágbajnok társakat irányíthat (Fotó: Imago)

JUNIOR VILÁGBAJNOKOKKAL FELTÖLTÖTT FRADI-HAD

TÖBB MINT 40 MECCS A SPORT TV-N
A Sport Tv a magyar válogatott összes találkozójával együtt több mint 40 Eb-mérkőzést közvetít. Ha a mieink eljutnak a helyosztókig, Méhes Gábor és Borsos Attila a helyszínről közvetíti a záró szakasz mérkőzéseit. Továbbá exkluzív videókkal jelentkeznek a Sport Tv hivatalos Facebook- és YouTube-oldalán.

Érdekesebb lehet talán megnézni, hogy mi változott egy év alatt a válogatott keretben a Kim Rasmussen-féle világbajnoki utazó csapathoz képest, hiszen azok a játékosok, akik szeretnének jövőre olimpián szerepelni, azoknak már most maradandót szükséges alkotniuk. A dán kapitány keze alatt a magyar válogatott keretösszetétele – részben kényszerűségi okokból – konstans fiatalodott. Köszönhetően annak, hogy a Danyi, Elek kettős most több olyan kézilabdázóra számít, akiket Rasmussen korábban ilyen-olyan, de főként egészségügyi okokból nélkülözni volt kénytelen, ez a folyamat most megállt, és az utazó csapat korátlaga gyakorlatilag az eltelt egy évvel együtt „nőtt” (vb 2019: 24.2 év; Eb 2020: 25.4). Az sem nagyon változott, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan a Ferencváros adja a nemzeti csapat gerincét: a Fradi kilenc játékost ad a válogatottba. Az elmúlt tíz évben ilyen sok utazót egy együttes sem küldött nagy tornára. Lássuk a posztonkénti bontást!

JUNIOR VILÁGBAJNOKOK A KERETBEN

Két esztendeje sincs, hogy a magyar junior női kézilabda-válogatott világbajnoki aranyat nyert Debrecenben, és Golivin Vlagyimir játékosai közül egyre többen nemcsak stabil NB I-es kézilabdázóként eresztenek gyökeret, de már a felnőtt nemzeti csapatba is utat törnek. A debreceni triumfálók közül ma már nyolcan is az utazó keret tagjai, ami nem kis ugrás számukra. Akárhogy is alakul az Eb, a jövő bekopogtatott a női kézilabda-válogatott kapuján, és ha a fiatalok jól sáfárkodnak tehetségükkel, egy évtizedre meghatározhatják a nemzeti csapat játékát és remélhetőleg eredményességét is.

A válogatott junior-vb-t nyert tagjai: Faluvégi Dorottya, Háfra Noémi, Kácsor Gréta, Klujber Katrin, Lakatos Rita, Márton Gréta, Pásztor Noémi, Tóvizi Petra. (Kácsor a tavalyi junior Eb-győztes csapatnak is tagjai volt.)

KAPUSOK. Bíró Blanka az egyik legstabilabb tagja a válogatottnak, 2014 óta állandóságot képvisel a kapuelőtérben. Alighanem ezúttal is ő lesz az első számú opció, és az a kérdés, hogy mellette még korábbi vagy jelenlegi klubtársa, Szikora Melinda vagy Janurik Kinga kapja meg a lehetőséget, hogy benevezettként bizonyíthasson. Mindenesetre az Eb során engedélyezett hat csere bőven kínál lehetőséget a kapitányoknak a változtatásra.

SZÉLSŐK. Mint egy éve: Faluvégi Dorottya, Lukács Viktória, Márton Gréta, Schatzl Nadine. Ugyanaz a négy játékos várja a széleken lehetőséget, mint Rasmussen utolsó vb-je alatt. Aligha véletlenül: a szélsők voltak a legstabilabb pontok tavaly Japánban, és klubjaikban azóta is rendszeres játéklehetőséghez jutnak. Bal szélen Fodor Csengének lehet még esélye megszorítani a vetélytársakat, de a több játéktapasztalat a fradisták mellett szól. A fővárosi zöld-fehérekből amúgy a jobbszélső posztot leszámítva kényelmesen kiállítható egy csapat, de Lukácsnak és Faluvéginek sem kell különösebben bemutatni a népligeti figurákat.

LEMARADÓ SZTÁROK

A koronavírus miatti leállásokkal nehezített idény, a kimaradó edzések, majd újrakezdések kemény feladat elé állították az edzőket, akiknek fokozottan figyelniük kellett a sérülésveszélyre. Így is több kulcsjátékos kihagyni kényszerül a tornát.

Az esélyesek közül talán az oroszoknak vannak a legnagyobb hiányzóik, Ambros Martín nem számíthat az előző Eb legértékesebb játékosára, Anna Vjahirevára, a védelem oszlopára, Anna Szenyre vagy éppen az egyik legnagyobb orosz tehetségre, Jelena Mihajlicsenkóra. De más válogatottakat is értek komolyabb veszteségek: a teljesség igénye nélkül a franciáknál Allison Pineau és Manon Houette nem állnak Olivier Krumbholz rendelkezésére (míg Camille Ayglon-Saurina és Gnonsiane Niombla esetében a kapitány döntött a mellőzésükről), a spanyoloknál Alexandrina Barbosa, a hollandoknál a már említett Polman, a svédeknél Sabina Jacobsen és Olivia Mellegard, a lengyeleknél Monika Koblynska és Karolina Kudlacz-Gloc, a szerbeknél Dragana Cvijics hiányzik a tornáról.

A románoknál az elutazás előtt adott pozitív tesztet Crina Pintea, de a ferencvárosi Alicia Stolle is valószínűleg hasonló okból nem tagja a németek keretének. A győriek norvég kapusa, Silje Solberg az idővel küzd, de az Eb első szakaszáról minden bizonnyal lemarad.

IRÁNYÍTÓK. Ha azt vesszük, hogy az irányító az edző meghosszabbított keze a pályán, akkor ezen a poszton látványosnak tűnhet a változás, hiszen Tóth Gabriellát és Vámos Petrát is „lecserélte” a kapitánypáros (bár előbbi sérülésekkel küszködött az ősz során). Ugyanakkor a lényegi változás mégsem markáns, Kovacsics Anikó karmesteri szerepe nem vonható kétségbe, mellette Lakatos Rita és Tóth Eszter is másodhegedűssé nőhet ki magát. A váci játékkapcsolatokon kívül Lakatos mellett szól, hogy korábbi juniorkapitányként a világbajnok társakkal is jobb lehet az ismeretsége, a svédek elleni második meccsen nem véletlenül kaphatott hangsúlyos szerepet a játéka.

BEÁLLÓK. Három esztendeje Rasmussen még Kisfaludy Anettet, Mayer Szabinát és Mészáros Reát vitte a németországi világbajnokságra, most pedig már Szabó Laura sem fért be a szűk keretbe. Azóta nagyot fordult a világ, a debreceni Tóvizi Petra már a harmadik nagy felnőtt tornájára készül, de a 2018-as junior világbajnok gárdából Pásztor Noémi is folyamatosan ott van a válogatott bő keretében. A harmadik utazó Helembai Fanny, aki Vácon huzamos ideje jó teljesítményt nyújt, védekezésben és támadásban egyaránt, és azzal is jól birkózott meg, hogy előbb Mészáros, majd Szabó révén riválist kapott a klubjában, mégis az övé maradt a legtöbb játékperc – pár nappal a válogatottbeli bemutatkozása után az Eb-n is bizonyíthat.

ÁTLÖVŐK. Tomori Zsuzsanna és Háfra Noémi helye kétségbevonhatatlan a jelenlegi válogatottban, előbbi a védekezés, utóbbi a támadás leginkább meghatározó játékosa. Viszont a Rasmussen-éra egyik jellemzője volt, hogy mellettük a válogatottban mások nem tudtak kitűnni folyamatos jó teljesítménnyel. Kiss Nikolett zaklatott időszakon van túl érdi klubváltása óta, a debreceni Kovács Anna pedig a kerettagság ellenére Rasmussen bizalmát sem igazán tudta elnyerni, a vb-keret három balkezes átlövője közül pedig csak a legfiatalabb, Klujber Katrin maradt, így – Tomorival – kétopciósra szűkült a poszt, mert Csiszár-Szekeres Klára ugyan jobbátlövőként van feltüntetve a keretben, de rá védekezésben hárulnak majd feladatok. A hármas poszt belső kettősére egyébként rég volt ennyi variációs lehetőség (Csiszár-Szekeres, Tomori, Tóvizi, Helembai, Pásztor, akár Háfra, Lakatos), pedig emlékezhetünk rá, hogy Planéta Szimonetta két évvel ezelőtti szerepeltetését a poszton részben még a kényszerűség szülte. A balátlövő poszt nagy kérdése, hogy Háfra mögött Szöllősi-Zácsik Szandra vagy Kácsor Gréta képes lesz-e szállítani a gólokat. A két játékos között két nap híján pontosan tíz év korkülönbség van, és a tapasztalat egyértelműen az MTK lövője mellett szól, de Kácsor – aki Vámos Petra után újabb 2000 után született játékos a nemzeti csapatban – a svédek elleni párosmeccsek során jobb formát mutatott, és fiatal kora ellenére az NB I leggólerősebb játékosai között van, így szintén megérett a lehetőségre.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (DÁNIA, DECEMBER 3-TÓL 20-IG)
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-CSOPORT (Herning):
Franciaország, Dánia, Montenegró, Szlovénia
B-CSOPORT (Herning):Oroszország, Svédország, Spanyolország, Csehország
C-CSOPORT (Kolding):Hollandia, MAGYARORSZÁG, Szerbia, Horvátország
D-CSOPORT (Kolding):Norvégia, Románia, Németország, Lengyelország
A csoportok első 3 helyezettje jut a középdöntőbe.
A középdöntő helyszínei:
Herning, Kolding
A döntő hétvége helyszíne:Herning

A MAGYAR VÁLOGATOTTFELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEI
November 28., Trollhättan:Svédország–Magyarország 27–28 (14–12)
November 29., Trollhättan:Svédország–Magyarország 31–25 (12–11)

A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
December 4., 18.15:
Magyarország–Horvátország (Tv: Sport1, élőben az NSO-n)
December 6., 16.00:Magyarország–Szerbia (Tv:Sport1, élőben az NSO-n)
December 8., 20.30:Hollandia–Magyarország (Tv:Sport1, élőben az NSO-n)

A MAGYAR VÁLOGATOTT EB-RE UTAZÓ KERETE*
Kapusok:BÍRÓ Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), JANURIK Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZIKORA Melinda (Siófok KC)
Jobbszélsők:FALUVÉGI Dorottya (Győri Audi ETO), LUKÁCS Viktória (Győri Audi ETO)
Jobbátlövők:CSISZÁR-SZEKERES Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), KLUJBER Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), TOMORI Zsuzsanna (Siófok KC)
Irányítók:KOVACSICS Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), LAKATOS Rita (Váci NKSE), TÓTH Eszter (Motherson Mosonmagyaróvár)
Beállók:PÁSZTOR Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), TÓVIZI Petra (DVSC Schaeffler), HELEMBAI Fanny (Váci NKSE)
Balátlövők:HÁFRA Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), KÁCSOR Gréta (Váci NKSE), SZÖLLŐSI-ZÁCSIK Szandra (MTK Budapest)
Balszélsők:MÁRTON Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), SCHATZL Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Szövetségi kapitány:DANYI Gábor, ELEK Gábor

* Az Európa-bajnokság rajtjára 16 játékos nevezhető, a torna ideje alatt hat cserére van lehetőség.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik