Több százmilliót lopott bankoktól egy bűnbanda

A kép illusztráció
Vágólapra másolva!
A Pest megyei gazdaságvédelmi nyomozók befejezték egy több százmillió forintos bűncselekmény-sorozat felgöngyölítését.
Vágólapra másolva!

Egy 55 éves pilisi férfi volt az ötletgazda.

Társaival főként hajléktalan emberek nevére cégeket alapítottak,

aláírásért cserébe a semmiből kinevezett „ügyvezetők" rendszeresen vagy alkalmanként különböző pénzösszegeket kaptak. A vállalkozások tényleges tevékenységet nem végeztek, de annak látszatát keltve megfeleltek a hitelfelvételhez szükséges feltételeknek.

A bankok folyósították a pénzt, a csalók pedig elköltötték, közel négyszáz millió forintot. Ha elfogyott, újabb céget alapítottak és újabb hitelt igényeltek.

A csalóknak a pénz megszerzése volt a cél, ők maguk mindvégig a háttérben maradtak. 2015 és 2017 között több cég létrehozásával, összesen nyolcszor igényeltek kisvállalkozói vagy más típusú hitelt országszerte különböző pénzintézetektől.

A bankok húsz és hatvanmillió forint közötti összegben biztosították számukra a hitelkeretet.

A felvett pénzt az utolsó fillérig elherdálták, a törlesztés elmaradt.

illusztráció Forrás: pixabay.com

A nyomozás egy pénzintézet feljelentése alapján indult el 2018 tavaszán. A bank ceglédi fiókjában 2015-2016 között három cég nevében nyitottak számlát különböző időpontokban.

Hitelt igényeltek és kaptak, a felvett közel 100 millió forintot viszont nem fizették vissza.

A nyomozók két évig próbáltak rájönni, kik állhatnak a csalássorozat hátterében. Adatokat gyűjtöttek, tanúkat hallgattak ki, szakértőker kértek fel. Több gyanúsítottuk is lett. Volt, aki a hitelügyintézésben, más az adminisztrációs feladatok elvégzésében segített a csalóknak. Cserébe ők is kaptak a bankoktól ellopott milliókból.

A bűnbandából az 55 éves M. Antal és az 52 éves B. Gyöngyvért már őrizetbe vették és letartóztatták.

A rendőrök 130 millió forint értékben vettek zár alá ingatlanokat és foglaltak le pénzt az otthonaikból.

Eközben a bíró elrendelte a két gyanúsított bűnügyi felügyeletét. Most ők és a társaik is szabadlábon védekezhetnek.

Az M. Antallal, B. Gyöngyvérrel szemben több rendbeli csalás, hat társukkal szemben egy rendbeli csalás, hetedik társukkal szemben közokirat-hamisítás és két rendbeli csalás megalapozott gyanújával lezárt nyomozás iratait a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztályának munkatársai vádemelési javaslattal átadták az illetékes ügyészségnek.