Munkahelyvédő és turisztikai fejlesztések, valamint a családtámogatási programok részletei

Dolgozók az Ecosolifer Kft. csornai napelemcella-gyárában az avatás napján, 2020. december 10. MTI/Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
A héten átadtak illetve ismét bejelentettek fontos beruházásokat, valamint fontos részletek hangzottak el a családvédelmi támogatásokról is. A nagyobb biztonság érdekében, felfüggesztették a kiskereskedelemben az idősek vásárlási sávját. Ezek mellett kiderült, hogy milyen újítással jelentkezett a Magyar Posta, és a héten átadtak egy magyarországi napelemcella-gyárat is. Külföldről a kínai külkereskedelmi mellett a negyedéves japán GDP adatok is megérkeztek, mindkettő robosztus növekedésről árulkodik. Az ismert szállásmegosztó oldal elsöprő erővel lépett a tőzsdére, és ismét a levegőbe emelkedett menetrendszerinti repülést teljesítve az egyik Boeing 737 Max repülőgép.
Vágólapra másolva!

Az ipar már maga mögött hagyta a válságot

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint októberben az ipari termelés volumene a nyers adatok szerint 0,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,7 százalékkal emelkedett. Az előző hónaphoz képest 2,8 százalékos volt a szezonálisan és munkanappal kiigazított kibocsátás növekedése.

Illusztráció Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az iparon belül döntő súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 1,2 százalékkal nőtt. A járműgyártás kibocsátása 7,6 százalékkal, a számítástechnikai termékeké 10,4 százalékkal, a villamos berendezéseké 13,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az élelmiszeripar termelése 4,5 százalékkal csökkent. Az ipari export volumene 1,0 százalékkal nagyobb volt, mint tavaly októberben.

Varga Mihály: Jelentős beruházások segítik a gazdaság újraindulását

1700 munkahely megvédéséről és 18 milliárd forintnyi beruházásról írtunk alá megállapodást négy magyarországi vállalkozással – jelentette be Varga Mihály a közösségi oldalán megjelent videós bejegyzésben a héten.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A miniszter a videóban kifejtette, hogy vannak olyan cégek, amelyek a járvány ellenére is beruházni kívánnak, és ebben a helyzetben is a lehetőségeket keresik. Varga Mihály kiemelte: a támogatott cégek olyan fejlesztéseket valósítanak meg, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar gazdaság a járvány után könnyebben tudjon ismét újraindulni.

Varga Mihály a héten részt vett a Gránit Bank online rendezvényén is. A pénzügyminiszter az eseményen arról beszélt, hogy az elmúlt hónapok bebizonyították, hogy az ország nem csupán a jól teljesítő, hanem a nehéz években is számíthat a magyar pénzintézetekre. Varga Mihály szerint 2020 a nehézségek ellenére fontos változásokat hozott a pénzügyi szektorban. Mérföldkőnek nevezte a hitelmoratóriumot, az azonnali átutalási rendszer elindulását, a kártyás fizetés értékhatárának emelését, de hozzátette, hogy a bankok segítségére is szüksége volt az országnak.

Felfüggesztették az idősek vásárlási sávját

A kiskereskedelem fontos híre volt a héten, hogy a kormány felfüggesztette az idősek vásárlási idősávját december 12-től, szombattól. A döntéstől azt várják, hogy enyhíti az ünnepek közeledtével a boltokban várható tumultust, és az emberek év végi bevásárlásaikat biztonságosabb módon intézhezik. Ezzel együtt is nagyon fontos, hogy minden helyzetben be kell tartani az érvényes járványügyi előírásokat, különösen a maszkviselésre vonatkozó rendelkezéseket.

Novák Katalin: A járvány utáni gazdasági helyreállítás mellett elengedhetetlen a családok támogatása

A koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítás mellett elengedhetetlen a családok támogatása - hangsúlyozta Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a Katolikus Családok EurópaiSzövetsége nevű brüsszeli civil szervezet által csütörtökön megrendezett videokonferencián.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az Európa jövője és a családpolitika címet viselő rendezvényen a miniszter kifejtette: Magyarországon a válság utáni újjáépítés nem von el pénzt a családoktól, és nem is hozza a fiatalokat olyan helyzetbe, hogy le kelljen mondaniuk a gyerekvállalásról. Példaként hozta fel, a következő évtől életbe lépő otthonteremtési programot, amely további olyan kedvezményekben részesíti a gyereket nevelőket vagy gyermekvállalást tervezőket, mint például az áfacsökkentés, az áfamentesség, az otthonfelújítási támogatás, valaminta többgenerációs otthonteremtés.

Novák Katalin a héten további részleteket ismertetett a családi otthonteremtési programról. A családokért felelős tárca nélküli miniszter a közösségi oldalára feltöltött videóban emlékeztetett arra, hogy 2021. január 1-jén indul Magyarország történetének eddigi legnagyobb otthonteremtési programja. Az otthonfelújítási támogatásról érkezett kérdésekre válaszolva a miniszter kifejtette: gyermekgondozási díjban (gyed) részesülő szülők is jogosultak az otthonfelújítási támogatás igénybevételére, amennyiben a gyedes időszak alatt fennáll korábbi jogviszonyuk. Közlése szerint különleges helyzetben vannak a hallgatói vagy diplomás gyedet igénybevevők, mert nekik nem kell korábbi munkaviszonyt igazolni az otthonfelújítási támogatás igényléséhez. A gyermekek otthongondozási díjában részesülők akkor is jogosultak a támogatásra, ha nincs más jogviszonyuk - jelezte a miniszter.

Újabb turisztikai fejlesztéseket jelentettek be a héten

Nyolcmilliárd forintos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón, a beruházás előkészítésére 400 millió forintot biztosít a kormány. Bodó Sándor az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy olyan multifunkciós rendezvényközpontot hoznak létre a fürdővárosban, amely nem csak a nyári turisztikai szezonban, hanem egész évben otthona lehet a különféle kulturális, szabadidős, vagy sportrendezvényeknek.

Kállai Mária, Szolnokon térség fideszes országgyűlési képviselője a héten közölte, hogy százötvenöt szobás, háromemeletes, négycsillagos wellness, sport-, konferencia szálloda és rehabilitációs központ épül Szolnokon a Holt-Tisza partján. A teljes mértékben magyar tulajdonú Green Plan Energy Környezetvédelmi Kft. csaknem 10 milliárd forintos beruházását a kormány mintegy 4 milliárd forinttal támogatja.

Fontos dolgot jelentettek be az ágazati bértámogatásról

A járványhelyzetben meghosszabbítja a kormány a munkahelyek megtartását szolgáló programot, így decemberre és a januárra is jár az ágazati bértámogatás a munkáltatóknak - jelentette ki Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a napokban. Elmondta: bővül az érintettek köre is, az utazásszervezők és -közvetítők, a szálláshely szolgáltatás tevékenységet végzők is pályázhatnak.

Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az ITM közleménye szerint az eddigi igényekben érintett munkavállalók esetében nincs szükség új kérelem kitöltésére. Ha a munkáltató nem kéri tovább a támogatást, ezt december 31-ig jelezheti. Az újonnan pályázók csütörtöktől november, december és január hónapra igényelhetik a bértámogatást.

Magyarország 2030-ra hat gigawatt naperőmű kapacitást szeretne elérni

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a héten bejelentette, hogy hat gigawatt naperőmű kapacitást szeretne elérni Magyarország 2030-ra az ipari és a háztartási szektorokban együttvéve.

Illusztráció Forrás: ALTEO

Palkovics László az Ecosolifer Kft. napelemcella-gyárának átadásán hozzátette: jelenleg az ország két gigawatt naperőmű kapacitással rendelkezik. A háztartási szektorban a háztetőkre telepített naperőmű kapacitás adja a felhasználás jelentős részét, ezért a kormány a fejlesztéseket vissza nem térítendő támogatásokkal szeretné segíteni 2021-től - mondta.

Novemberben 2,7 százalékra lassult a fogyasztói árak emelkedésének üteme

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentése szerint novemberben a fogyasztói árak éves növekedési üteme 2,7 százalékra lassult az októberi 3,0 százalékról. Egy hónap alatt, októberhez képest a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal mérséklődtek.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az elemzők 2,9 százalékos éves áremelkedésre számítottak. Az alacsonyabb áremelkedésben a szolgáltatások októberinél kisebb éves áremelkedése, valamint a járműüzemanyagok árcsökkenése játszotta a legnagyobb szerepet - tette hozzá a KSH.

Kétszáz új autóbusz állhat forgalomba a Volánbusznál jövő nyáron

A Volánbusz nemrég közölte, hogy több mint 200 új autóbusz megrendeléséről szóló megállapodást kötött a Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft., így áfa nélkül 20,8 milliárd forint értékben vásárolnak csuklós járműveket, amelyek várhatóan 2021 nyarától a helyközi elővárosi vonalakon közlekednek majd országszerte.

Illusztráció Forrás: Volánbusz

A beszerzés során a Volánbusz 7,3 milliárd forint nettó értékben 72, míg a Volán Buszpark Kft. közel 13,5 milliárd forintért 132 darab MAN Lion's City GL A23 típusú új autóbuszt vásárol. Az 51 ülőhellyel és 55 állóhellyel rendelkező járművek alacsony belépésűek, akadálymentes kialakításúak, - 300 kilogramm teherbírású rámpával felszerelt - így kerekesszékkel és babakocsival is igénybe vehetők.

Jön az elektronikus kézbesítési visszaigazolás

2021. január elsejétől alapértelmezetté válik a belföldi tértivevényes levelek esetén az elektronikus kézbesítési visszaigazolás a korábbi papíralapú helyett. A Posta a levélfeladásban is előnyben részesíti az elektronikus adatokkal történő feladást - írták közleményükben.

Illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

A 2019-ben országosan bevezetett elektronikus kézbesítési rendszerhez kapcsolódóan a könyvelt levelek nyomkövetése mellett már lehetséges a címadatok elektronikus megadása, 2020. júliusától pedig az intézmények elektronikusan adják fel a hivatalos iratokat és elektronikus visszaigazolás is érkezik a kézbesítésről. Ezeket a digitális szolgáltatásokat egészíti ki a tértivevényes leveleknél az elektronikus adattal történő feladás és az elektronikus kézbesítési igazolás.

Megszületett az EU-s megállapodás az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséről

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közölte, hogy az európai uniós tagállamok vezetői megállapodást kötöttek az éghajlatpolitikai célkitűzésekről, amelyek szerint az unió 2030-ig legalább 55 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását.

illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Nasir Kachroo

Az uniós tagállamok brüsszeli csúcstalálkozójának péntek reggelig tartó, az uniós klímacélokról tartott vitáját követően közzétett üzenetében Charles Michel kijelentette: a megállapodással Európa vezető szerepet játszik az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

Csaknem két év után felszállt az első Boeing 737 Max

Szerdán ismét felszállt a Boeing amerikai repülőgépgyártó cég egyik 737 MAX utasszállítója, amely típust csaknem két éve vonták ki a forgalomból két, nagy számú halálos áldozattal járó balesetet követően.

Illusztráció Forrás: AFP/Getty Images/Justin Sullivan

A légijáratokat követő Flightradar24 portál szerint a GOL Airlines brazil társaság Boeing 737 MAX 8-asa Sao Paulóból repült Porto Alegrébe. Azok az utasok, akik nem akartak Boeing 737 MAX-on repülni, visszaválthatták jegyeiket.

Soha nem látott külkereskedelmi többlet Kínában

A kínai vámszolgálat hétfőn közzétett adatai szerint a kivitel dollárban számolt értéke 21,1 százalékkal nőtt novemberben éves összehasonlításban. Az export bővülése ezzel messze meghaladta a 12 százalékot valószínűsítő elemzői előrejelzést, és majdnem kétszeres ütemre gyorsult az októberben regisztrált 11,4 százalékról. A novemberi adat ráadásul 2018 márciusa óta a legerősebb, akkor 44,5 százalékos növekedést jegyeztek fel.

Illusztráció Forrás: XINHUA via AFP/Xinhua News Agency/Wu Gang

A kínai kivitel novemberben immár a hatodik egymást követő hónapja bővült, ami részben annak köszönhető, hogy a kínai gyártók előnyös helyzetbe kerültek a külföldi, járványügyi korlátozások miatt akadályoztatott versenytársaikkal szemben. A kínai exportőrök számára azonban nehézséget jelenthet a jüan hónapok óta tartó lendületes erősödése. A kínai valuta értéke immár a hatodik egymást követő hónapja nő, és jelenleg csaknem két és fél éves csúcsnak számító szinteken mozog.

Nagyot nőtt a japán GDP a harmadik negyedévben

A harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest rekordmértékben, 5,3 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) Japánban a második negyedévi 8,3 százalékos negyedéves csökkenés után. A kormányhivatal első becslése 5,0 százalékos negyedéves GDP-növekedést jelzett a harmadik negyedévre.

Illusztráció Forrás: AFP/Yomiuri/Hitomi Sadasue

A harmadik negyedévi 5,3 százalékos GDP-növekedés évesítve 22,9 százalékos bővülésnek felel meg a második negyedévi 28,1 százalékos évesített visszaesés után. Az első becslés alapján 21,5 százalékos évesített GDP-növekedést vártak a harmadik negyedévre.

Hatalmasat menetelt a tőzsdén az Airbnb

Csütörtökön vonult tőzsdére a rövidtávú lakáskiadással foglalkozó Airbnb 68 dolláros nyitóáron. A befektetők által régóta várt első nyilvános részvénykibocsátás (IPO) során a válallat árfolyama valósággal kilőtt.

Illusztráció Forrás: Picture-Alliance/AFP/Jens Kalaene

Az Airbnb részvényeivel 68 dolláros áron indult a kereskedés, a nap végére viszont már 144,71 dollárt fizettek a befektetők egyetlen értékpapírért, vagyis az árfolyam több mint duplájára emelkedett a nap folyamán, ezzel az Airbnb piaci értéke elérte a 86,5 milliárd dollárt. Ez egyben azt is jelenti, hogy a cég ma már többet ér, mint a Hilton, a Marriott és az Intercontinental, vagyis a három vezető szállodalánc együttesen.