Sportolási lehetőségek hajbeültetés után

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.12.21. 14:28
Címkék
A legmodernebb hajátültetési technikának köszönhetően a hajbeültetési eljárás akár egynapos sebészeti beavatkozásként is megvalósítható és a gyógyulási folyamat sem olyan hosszadalmas, mint ahogy azt a páciensek a beültetett hajszálak mennyisége alapján gyakran feltételezik. (x)

A versenyszerűen sportolóknak mindössze két hétig kell kerülniük a megterhelő, erőteljes izzadással járó edzéseket. Ezt követően kezdetben kevésbé megerőltető mozgásformákat ajánlott végezni. Később az intenzitás folyamatos és következetes növelésével teljes mértékben vissza lehet térni a versenysportban megszokott terhelési szinthez.

Bizonyos életmódbeli változtatások azonban a hajbeültetés előtt néhány nappal is szükségesek lehetnek a maximális eredmény eléréséhez.

A hajbeültetést megelőző napokban a páciens lehetőleg táplálkozzon egészségesen, ne fogyasszon csípős ételeket, kerülje a kávét és az alkoholt, valamint az energiaitalokat és a dohányzást. A cigaretta mellőzése különösen fontos, hiszen a nikotin szűkíti az ereket, egyúttal csökkenti a vér oxigénszállító képességét és rontja a fejbőr vérellátását. A hajbeültetést megelőző este szükséges az alapos hajmosás.

Sportolási lehetőségek hajbeültetés után
Sportolási lehetőségek hajbeültetés után

Maga a beavatkozás egy kisebb hajvágással kezdődik, melynek során a hajbeültető szakorvos körberajzolja a donor területet, majd az érzéstelenítést követően megkezdődik a kinyert hajszálak beültetése. A műtét során két óránként van lehetőség szünetre. A hajbeültetési eljárás fájdalommentes, a páciens maximum egy enyhe bizsergő érzést és minimális kellemetlenséget tapasztal, mely az eredmények tükrében elenyésző.

A HIMG hajbeültetés klinikán a hajtranszplantáció összességében a beültetendő hajszálak függvényében egy, maximum két napot vesz igénybe.

Ami a műtét utáni tudnivalókat és teendőket illeti, a kellő ütemű gyógyuláshoz és regenerációhoz elengedhetetlen az első héten a dohányzás, az alkohol, a kávé és a szénsavas italok mellőzése, a fűszeres, csípős ételek fogyasztásának elkerülése, továbbá a hirtelen mozdulatok, hajolgatások kerülése. A párás zuhany szintén nem ajánlott.

A második hét elteltével már megkezdhető bizonyos típusú, könnyedebb mozgások végzése, ugyanakkor egészen a harmadik hétig nem ajánlott a sportolási tevékenységek intenzitásának drasztikus növelése.

Az első hónapban a szaunázás, a szolárium, valamint az úszás kerülendő tevékenységek. Tengervízben fürdés esetén azonban elengedhetetlen a fej édesvízzel történő leöblítése

Összességében elmondható, hogy a hajbeültetés utáni időszakban érdemes az átlagnál jobban odafigyelni az alapvető higiéniára, valamint a fertőzésveszély elkerülésének érdekében mindenképpen javasolt az első néhány hétben kerülni a háziállatokkal való érintkezést.

A hajbeültetés utáni időszak elsősorban a regenerációról szól. A donorterület a 4-5. napon viszketni, kissé égni fog, de ez az érzés pár nap után elmúlik. A beültetett terület valamivel lassabban gyógyul, apró pici pörkök jelenhetnek meg az érintett területen. Itt a regenerálódás 6-12 napig is eltarthat, azonban maradandó sebekkel, hegekkel egyáltalán nem kell a páciensnek számolnia.

Hajbeültetés előtt és után - 3000+ beültetett hajszál
Hajbeültetés előtt és után - 3000+ beültetett hajszál

Az átültetett hajszálak az első 8-12 nap folyamán épülnek be a fejbőrbe, de mivel maga a beültetés egyfajta sokk hatásként éri a szervezetet, ezért ezek a hajszálak ezt követően kihullanak. Nem kell megijedni, ez ilyenkor egy természetes folyamat. A hajhagymák ezután 3-4 hónapra nyugalmi fázisba kerülnek, mielőtt újra megindul a hajszálak növekedése a beültetett területen.

A végleges eredmény elérése körülbelül 10-12 hónapba telik, de ez alatt az időszak alatt nem kell a páciensnek a sportolástól teljesen megfosztania magát, hiszen az első két hét türelmi időszak elteltével fokozatos terheléssel egy két alapvető szabály betartásával újra vissza lehet térni az aktív sportoláshoz. Az első időszakban mindenképpen fontos elkerülni az intenzív izzadást és a fejbőr túlzott igénybevételét a gyorsabb regeneráció és a lehető legjobb eredmény eléréséhez.

Minőségi hajbeültetést 2021-ben is csak a HIMG Hajbeültetési Klinikától!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik