Szijjártó Péter: Magyarország és Szlovákia együttműködése sikertörténetek sorozatává vált

SZIJJÁRTÓ Péter; SULÍK, Richard
Komárom, 2020. május 11. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Richard Sulík szlovák miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter (j) az új Duna-hídon Komáromban 2020. május 11-én. MTI/KKM
Vágólapra másolva!
Magyarország és Szlovákia együttműködése az elmúlt évben sikertörténetek sorozatává vált - emelte ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Richard Sulik szlovák miniszterelnök-helyettessel és gazdasági miniszterrel tartott sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter hozzátette, minden politikai feltétel adott ahhoz, hogy a sikertörténet folytatódjon. A két ország között annyi összeköttetés lesz a következő években, amire korábban nem volt példa - tette hozzá a miniszter, aki sorolta

  • augusztusban átadják a 600 méter hosszú új komáromi hidat;
  • 2022-ig átadnak hat új átkelőhelyet, ezek között három Ipoly-hidat;
  • 2022-re Miskolcról Kassáig végig gyorsforgalmi úton lehet majd közlekedni;
  • 2020 végéig két ponton összekötik a két ország villamosenergia-hálózatát;
  • elhárult az akadály az elől is, hogy a magyar-szlovák gázvezetékrendszereket összekötő interkonnektoron Magyarország irányából Szlovákia irányába a kapacitást háromszorosára növeljék.

Így 2024-től Magyarország felől Szlovákiába évente több mint 5 milliárd köbméternyi gázt tudunk szállítani - mondta Szijjártó Péter. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy Magyarország - a Gazprommal való megállapodása alapján - a Török Áramlatból több milliárd köbméter gázt tud vásárolni. Az ezzel összefüggő kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, a magyar-szlovák gázvezetékrendszer összekötéséhez kapcsolódó magyarországi beruházás 43 milliárd forintba fog kerülni, ennek pénzügyi fedezete biztosított.

Az együttműködés jó a felvidéki magyaroknak is

Szijjártó Péter kiemelte,

korábban soha ennyi közúti közlekedési összeköttetés, soha ilyen szoros energetikai összeköttetés nem volt a két ország között.

Hozzátette, minden adott ahhoz, hogy továbbra is kölcsönösen előnyös, a kölcsönös tiszteletre alapuló kapcsolat legyen a két ország között.

- hangsúlyozta.

Komárom, 2020. május 11. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Richard Sulík szlovák miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter (j) az új Duna-hídon Komáromban 2020. május 11-én. MTI/KKM Forrás: MTI/Kkm

Kölcsönös segítségnyúkjtás a járvány idején is

Kitért arra is, hogy a világjárvány alatt is példamutató volt az együttműködés a két ország között, kölcsönös segítették állampolgáraik hazatérését, megállapodtak abban, hogy a határ 30 kilométeres sávjában élő magyar és szlovák munkavállalóknak 11 határátkelőt biztosítanak, 10 helyen a teherforgalom is áthaladhat.

Szijjártó Péter szólt arról is, hogy amikor Magyarország ellen az Európai Parlamentben támadás indult, ezt Richard Sulík európai parlamenti képviselőként ezt nem támogatta. Ezért a kormány és minden magyar ember köszönetét fejezte ki a miniszternek - mondta Szijjártó Péter.

Richard Sulík kérdésre a diverzifikáció fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint elmondta, eddig csak kelet felől érkezett a gáz Szlovákiába, ezért fontos, hogy már délről is történik.

A sajtótájékoztatóról készült videót itt tudja megnézni: