A belgák befejezik; Miriuta nem bújt el; Spitz örömmel jönne látogatóba

Vágólapra másolva!
2020.04.02. 23:11
A Nemzeti Sport pénteki számából ajánljuk.

• A jelenlegi koronavírus-járványt sokan hasonlítják a legutóbbi igazán nagy világjárványhoz, az 1918 márciusától 1920 tavaszáig három hullámban pusztító spanyolnáthához, amely az első világháborúban legyengült, kiszolgáltatott immunrendszerű emberek körében több tízmillió halálesetet okozott. Azt gondolnánk, a sportéletben akkor is a mostanihoz hasonló korlátozásokra került sor – ám korántsem. Annak ellenére sem, hogy a koronavírussal szemben a spanyolnátha nem az időseket, hanem a húsz és negyvenöt év közöttieket veszélyeztette elsősorban. • A jelenlegi koronavírus-járványt sokan hasonlítják a legutóbbi igazán nagy világjárványhoz, az 1918 márciusától 1920 tavaszáig három hullámban pusztító spanyolnáthához, amely az első világháborúban legyengült, kiszolgáltatott immunrendszerű emberek körében több tízmillió halálesetet okozott. Azt gondolnánk, a sportéletben akkor is a mostanihoz hasonló korlátozásokra került sor – ám korántsem. Annak ellenére sem, hogy a koronavírussal szemben a spanyolnátha nem az időseket, hanem a húsz és negyvenöt év közöttieket veszélyeztette elsősorban.

• Miriuta Lászlót, az FC Hermannstadt, vagyis a Nagyszeben vezetőedzőjét élesen támadja az egyik román lap, a Gazeta Sporturilor. A tréner a Nemzeti Sportnak elmondta, egy-két mondatban reagált már a vádakra, de ennél többet nem akar foglalkozni velük. Szerinte hazugságokon alapul az egész hadjárat. Az sem igaz, tette hozzá, hogy „elbújt a magyarországi házában, s nem válaszol a hívásokra”... Valójában a klub elnöke, Iuliu Muresan küldött mindenkit kényszerszabadságra, a futballisták pedig valamennyien kaptak edzéstervet. Miriutát szembesítettük a legkeményebb váddal is, miszerint arra akarja rávenni a labdarúgókat, hogy kötelezzék el magukat a fia menedzserirodájához.

• Mark Spitz magyarországi gyökereit bemutató sorozatunk harmadik részéhez érkeztünk. Befejezésként azt az interjút olvashatják, amelyet azt követően készítettünk a kilencszeres olimpiai bajnok amerikai úszóval, hogy bemutattuk neki az eredményeket, amelyeket Szalánczi Krisztán családfakutató történésszel végzett munkánk hozott Spitz magyar felmenőit illetően. A sportlegenda elmondta, némely részletet nem ismert, s különösen azt találta izgalmasnak a kutatásban, hogy régebbre visszaástunk a múltban, mint ahogyan arra ő előzetesen számított.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik