Milliókat loptak össze a somogyi sorozatbetörők

Vágólapra másolva!
Az ügyészség lopás és fegyverrel visszaélés miatt emelt vádat két budapesti férfi ellen, akik hónapokon keresztül több budapesti, illetve Somogy megyei lakásba is betörtek, ahonnan drága karórákat, történelmi értékű arany ékszereket, és pénzt zsákmányoltak, közel 100 milliós értékben.
Vágólapra másolva!

A két unokatestvér tavaly októberben elhatározta, hogy betöréssel próbálnak sok pénzt összeszedni. Ehhez beszereztek olyan telefonokat, amelyeken keresztül tartották a kapcsolatot a bűncselekmények alatt. Alaposan feltérképezték a terepet, mielőtt raboltak. Autóval körbejárták, megfigyelték a kiszemelt helyszíneket.

A két férfi több családi házat, köztük két Somogy megyei lakást is feltört fel úgy, hogy sokszor

még az élesített riasztók sem tartották vissza őket.

Ezeket könnyen hatástalanították vagy egyszerűen elbújtak és megvárták, amíg a helyszínre riaszott rendőrök elmennek.

A házakban talált

széfeket, és trezorokat még a helyszínen felfeszítették, de olyan is volt, amit magukkal vittek. Többek között egy több, mint 300 kilós páncélszekrényt is.

Ezenkívül pénzt, értékes, drágakövekkel díszített aranyékszereket, történelmi aranypénzérméket, és drága karórákat vittek magukkal. Az egyik lakásból csak a lopott karórák értéke tett ki több, mint 29 milliót.

A két férfi a lopásokkal

összesen 85 millió forint kárt okozott.

A Somogy megyei rendőrök a nyomozás ideje alatt

több lopott holmit is megtaláltak, és lefoglaltak, mivel a kutatások során felfedeztek egy fal mögé épített titkos rejtekhelyet az idősebb férfi házában.

Emellett autókat, köztük az elkövetéshez használt két autót, illetve nagyobb értékű vagyontárgyakat is lefoglaltak tőlük a kártérítés érdekében.

Az idősebb férfit korábban már ötször büntették lopási ügyekben, legutóbb Németországban ítélték el betörés miatt, míg fiatalabb társa, szintén betörések miatt, felfüggesztett börtönbüntetést kapott, ez alatt tört be a házakba.

Az ügyészség a két, letartóztatás alatt álló férfi számára a fegyházbüntetés, közügyektől eltiltás, pénzbüntetés, és vezetéstől eltiltás kiszabását javasolta, emellett az idősebb férfi esetében 14 milliós, míg fiatalabb társa esetében 13 millió forintos vagyonelkobzást is - írja az Ügyészség oldala.